Δεύτερη ημέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα του χρόνου, αλλιώς: Safer Internet Day. Μια ημέρα που μας υπενθυμίζει πως, αν και παρόν σε κάθε τι καθημερινό και σημαντικό για εμάς -στην επικοινωνία, στις σχέσεις, στη φιλία- το διαδίκτυο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για ένα παιδί.
Ως παιδιά και ως μαθητές-εθελοντές στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρατηρήσαμε πως, συχνά άτομα της ηλικίας μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαδικτυακή τους ζωή χωρίς όμως να μπορούν να μιλήσουν ευθέως ή άνετα για αυτό. Διαπιστώσαμε ότι, πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι μπορεί να αισθανόμαστε ντροπή, έχοντας εκτεθεί σε κάποιους κινδύνους online. Μπορεί ακόμα να φοβόμαστε να μοιραστούμε κάτι που μας απασχολεί, μας προβληματίζει ή μας έχει συμβεί για να μη βιώσουμε τον στιγματισμό και για να μη μας απαγορευτεί η πρόσβαση στον χώρο στον οποίο επικοινωνούμε με όλους τους φίλους μας.
Ως Ομάδα Δικαιωμάτων του παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού», με αφορμή την ημέρα αυτή, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε όλα τα παιδιά της ηλικίας μας προκειμένου να τα ευαισθητοποιήσουμε γύρω από τρία βασικά και κυρίαρχα ζητήματα που είναι πιθανό να συναντήσουμε στη διαδικτυακή μας ζωή, με σύνθημά μας τη φράση «Ήταν όλα καλά».
Γιατί συνειδητοποιήσαμε πως για πολλούς συμμαθητές και φίλους μας ήταν όλα καλά, μέχρι που κάποιος άγνωστος που εμπιστεύτηκαν σε μια εφαρμογή γνωριμιών δημοσιοποίησε τις προσωπικές φωτογραφίες τους. Ήταν όλα καλά, μέχρι που οι συμμαθητές τους άρχισαν να τους βρίζουν στην ομαδική κι ύστερα στο σχολείο. Ήταν όλα καλά, μέχρι που άρχισαν να χάνουν χρήματα στα τυχερά παιχνίδια κι από τα νεύρα τους χτύπησαν έναν δικό τους άνθρωπο.
Ναι, μπορεί να είναι δύσκολο να βάλεις σε λέξεις όλα όσα νιώθεις. Μπορεί να φοβάσαι ότι θα στιγματιστείς. Μπορεί να νομίζεις ότι τα πράγματα δε θα φτιάξουν ποτέ ξανά. Υπάρχουν όμως απλές οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις για να είσαι ασφαλής online:
· Σκέψου πως δε θα μιλούσες τόσο εύκολα με έναν άγνωστο στην πραγματική ζωή. Επομένως, απόφυγε να το κάνεις online.
· Θυμήσου πως ό,τι ανεβάζεις στο internet μένει για πάντα εκεί
· Αν νιώθεις άβολα σε μια συνομιλία, μπορείς πάντα να τη σταματήσεις, να μπλοκάρεις και να αναφέρεις αυτόν που σου στέλνει
· Μην τραβάς φωτογραφίες σου που δε θέλεις να δουν άλλοι
· Μη στέλνεις φωτογραφίες άλλων παιδιών σε τρίτους
· Αν σου συμβαίνει κάτι για το οποίο χρειάζεσαι βοήθεια, μοιράσου το με τους γονείς σου, ζητώντας να σε καταλάβουν και να σε στηρίξουν.
· Κι αν ακόμα δεν αισθάνεσαι άνετα να εμπιστευτείς αυτό που βιώνεις σε έναν γνωστό σου ενήλικα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι εδώ για εσένα. Να ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο μπορείς να καλέσεις ανώνυμα και δωρεάν στην Εθνική Γραμμή SOS1056 ή να στείλεις μήνυμα στο Chat1056 του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» προκειμένου να μιλήσεις και να πάρεις καθοδήγηση από κάποιον ψυχολόγο του Οργανισμού.
Δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα του χρόνου, αλλιώς: Safer Internet Day, του 2023. Είναι αδύνατο να μην είμαστε πια στο internet. Να μη στέλνουμε φωτογραφίες, να μη συνομιλούμε μεταξύ μας, ή ακόμα και με αγνώστους, να μην είμαστε σε groupchats. Είναι όμως δυνατό, να γνωρίζουμε τους κινδύνους, να αυτοπροστατευόμαστε, να ενημερώνουμε και να ενημερωνόμαστε, ώστε όλα να είναι καλά.
Comments