05 Σεπτεμβρίου, 2014

Αυγουστιάτικο Φεγγάρι στην Casa Bianca

Την Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014, η Casa Bianca της Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πόρτες της και  μας υποδέχτηκε στον όμορφο κήπο της στον οποίο φιλοξενούνταν  τα έργα του ψυχιάτρου Παύλου Βασιλειάδη στα πλαίσια για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα οποία δημιούργησαν ένα μοναδικό, θαυμαστό και ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Κυρίαρχο θέμα της έκθεσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το φεγγάρι το οποίο πλημμύριζε με φως την αυλή της Casa Bianca με ένα ultraviolet φως, όπως και η Πανσέληνος μέσα από τις ακτίνες της. Μέσα στην αυλή, συναντήσαμε διάφορους αστερισμούς να αιωρούνται οι οποίοι άλλοτε ήταν ζωγραφισμένοι και άλλοτε ήταν κατασκευές.  Τη «μαγική» νότα στη βραδιά έδινε η σελήνη, η οποία εμφανίστηκε με διπλή υπόσταση και προσέθετε μια μυθολογική διάσταση στο χώρο.

Εδώ να σημειώσουμε πως ο κ. Βασιλειάδης είναι γνωστός για το φεγγάρι του στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Macedonia Palace. Ξεκίνησε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στις αρχές του ’70 ως αυτοδίδακτος και τα έργα του είναι αναγνωρισμένα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Φυσικά, μια τόσο όμορφη και ρομαντική βραδιά, «λουσμένη» με τα χρώματα της Πανσελήνου , θα ήταν ανολοκλήρωτη δίχως μια μελωδική φωνή να ηχεί και ένα πιάνο να μας ταξιδεύει σε άλλη εποχή κάνοντας μας να μελαγχολήσουμε ….γλυκά και να ταξιδέψουμε ίσως, ο καθένας ξεχωριστά, σε εκείνες τις αναμνήσεις, τις γλυκές, τις μελαγχολικές αλλά πάντα τόσο παραστατικές στο νου.

Τη βραδιά, σε αυτό το όμορφο μουσικό ταξίδι συνόδευε ένας νέος και ταλαντούχος καλλιτέχνης, ο Αποστόλης Λάσχος, ο οποίος ξεκινάει τώρα τα πρώτα του βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο.
Με τη μελωδική του φωνή μας κράτησε συντροφιά για μιάμιση περίπου ώρα. Η μουσική βραδιά ξεκίνησε και η πρώτη ώρα του μουσικού ταξιδιού ήταν αφιερωμένη στον Μ.Χατζιδακι. «Οδός Ονείρων», «Μην τον ρωτάς τον Ουρανό», «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» ήταν μερικά από τα όμορφα τραγούδια που μας κράτησαν συντροφιά. Το τελευταίο ημίωρο ξεκίνησε με το δικό του τραγούδι, «Ξημέρωμα Γενάρη» σε μουσική δική του και σε στίχους της Μαριάννας Ζαφειρίου.


Να σημειώσουμε εδώ πως η Μαριάνα πάσχει από σοβαρά κινητικά προβλήματα καθώς είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Η ίδια της γράφει στίχους από 14 χρονών. Μέσα από τους στίχους εξωτερικεύει τα συναισθήματα της καθώς είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής από τα καθημερινά προβλήματα υγείας της. Σήμερα, η Μαριάννα είναι 24 χρονών και σιγά σιγά , σύμφωνα με τις μουσικές τις προτιμήσεις μαζί με τον Αποστόλη δημιούργησαν το «Ξημέρωμα Γενάρη». Είναι ιδιαίτερα χαρούμενη καθώς ο κόσμος αναγνωρίζει τη δουλειά της και την ίδια, την συγχαίρει για αυτό που κάνει και της δίνει δύναμη για να συνεχίσει να γράφει και να μας ταξιδεύει.
 

Η βραδιά έκλεισε με αγαπημένα κομμάτια διάφορων συνθετών όπως «Μικρή Πατρίδα», «Αλεξάνδρεια», «Ένας ουρανός μ’αστέρια» κ.α.
Το μουσικό μέρος της βραδιάς, συνοδευόταν από τον Θάνο Παπαγεωργίου, διπλωματούχου φλαουτίστα και αριστούχο απόφοιτο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Ιούλιος 2014.

απο τη Θεσσαλονίκη Αλεξία Μιχαηλίδου
 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - VIDEOS