05 Σεπτεμβρίου, 2014

Φτιάξε το μέλλον που σου αρέσει!

Ξέρω..ξέρω… Ο τίτλος θυμίζει διαφήμιση φροντιστηρίου, που είναι και επίκαιρο. Όμως δεν είναι! Το ρολόι μου δείχνει μία παρά τέταρτο τη νύχτα και ενώ υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να κοιμάμαι, απόψε οι σκέψεις που στριφογυρίζουν στο μυαλό μου δε μου το επιτρέπουν.. Είμαι σίγουρη πως αυτές οι σκέψεις όμως δεν υπάρχουν μόνο στο δικό μου μυαλό…


Πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτό το άρθρο, αν είστε στην ηλικία μου, αναρωτιέστε τι να επιλέξετε ως επάγγελμα.. Γιατί οι πανελλήνιες πλησιάζουν και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα τι να κάνετε με τη ζωή σας. Σας καταλαβαίνω απόλυτα! Βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια θέση !Θα σας «μιλήσω» λοιπόν για την προσωπική μου εμπειρία, που μπορώ να έχω στα δεκαεφτά μου χρόνια.
Η ζωή σε ένα ορεινό χωριό δεν είναι καθόλου εύκολη για ένα παιδί (Ίσως διαφωνήσετε μαζί μου αλλά το θεωρώ απόλυτα υγιές και συνεχίζω). Η γενιά μου δυστυχώς ή ευτυχώς καλείται να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα και την αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Και ενώ από τη μία όλο αυτό φαντάζει εντελώς άδικο και δύσκολο για τους νέους της εποχής μας ,ίσως αποτελεί μια δοκιμασία.. Ναι καλά διαβάσατε…Δοκιμασία! Δεν είμαι ψευτοαισιόδοξη ούτε τρέφω αυταπάτες. Γνωρίζω πολύ καλά πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα σε καμία περίπτωση. Είναι επιλογή του καθενός αν θα δει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Μπορεί αυτή η εποχή να είναι τελικά κατάλληλη να διακρίνει το καλό από το μέτριο. Αυτό που εννοώ είναι ότι επειδή υπάρχουν λίγες ευκαιρίες, αντιστοιχούν μόνο στους καλύτερους, δηλαδή σε αυτούς που τις διεκδικούν!


Όπως σας «έλεγα» λοιπόν, το να ζεις μακριά από μια μεγάλη πόλη σου στερεί πολλές ευκαιρίες και δε σου προσφέρει ποικιλία στις επιλογές σου. Επιτρέψτε μου να «πω» πως σε αυτή την προσπάθεια να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου και τι είναι αυτό που πραγματικά αγαπάς συμβάλλει κατά πολύ-αν όχι ολοκληρωτικά- το σχολείο. Το δικό μου σχολείο όμως εκτός από μαθηματικά, φυσική και τα σχετικά δεν προβάλλει τίποτε άλλο! Συζητώντας με φίλους μου στην ηλικία μου για το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού και τι είναι τελικά αυτό που θα ακολουθήσουν, εισέπραττα πάντα την ίδια απάντηση-ερώτηση: Πώς μπορώ να πάρω σε τόσο μικρή ηλικία μια απόφαση που θα καθορίσει όλη την υπόλοιπη ζωή μου; Και προσθέτω : Πώς θα ξέρω αν η απόφαση που πήρα είναι η σωστή;


Αυτές οι σκέψεις δε με βασανίζουν μόνο απόψε αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι.. Κοιτούσα τη θάλασσα, έκλεινα τα μάτια μου και προσπαθούσα να σκεφτώ τον εαυτό μου μετά από χρόνια.. Πώς και πού θα βρίσκομαι; Σίγουρα μακριά από αυτή την κλειστή κοινωνία στην οποία ζω τώρα και μακριά από τη νοοτροπία που μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες! Με την αγαπημένη μου μουσική να με συνοδεύει σε κάθε μου σκέψη, απέρριψα την ιδέα της ιατρικής (που μεταξύ μας είχε προκύψει μόνο από την καλή μου βαθμολογία γιατί κατά τα άλλα σιχαίνομαι τα νοσοκομεία), όπως απέρριψα και το ενδεχόμενο να κλειστώ μέσα σε ένα γραφείο και να δίνω εντολές. Δύο καταστάσεις τελείως διαφορετικές από εμένα! Το μόνο που διεκδικούσα στη ζωή μου και εξακολουθώ να το διεκδικώ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Ελευθερία στη ζωή που για μένα συνεπάγεται αγάπη, ειλικρίνεια, τόλμη. Αγάπη για αυτό που κάνουμε, για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Ειλικρίνεια πάνω απ’ όλα στον εαυτό μας. Τόλμη να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να κάνουμε κι άλλα, να συνεχίζουμε να χαμογελάμε εκεί που οι άλλοι δακρύζουν, να παλεύουμε για να κατακτήσουμε τα όνειρά μας. Γιατί όλοι μας κάνουμε όνειρα και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την εκπλήρωσή τους!


Αν κάποιος λοιπόν μου ζητούσε μια συμβουλή για το πώς να αποφασίσει για τη δουλειά που θα κάνει, θα του έλεγα απλά να ψάξει βαθιά μέσα του και να χαράξει την πορεία του με μοναδικό γνώμονα όσα θα αφουγκραστεί από την καρδιά του. Να αφήσει στην άκρη τις γνώμες των γονέων, των συγγενών κτλ, γιατί ο μοναδικός ρόλος που έχουν και θα έχουν πάντα είναι των κριτικών, σε μια παράσταση που οι ίδιοι δημιουργούμε και τη διαμορφώνουμε σύμφωνα με τα δικά μας θέλω.
«Φτιάξε το μέλλον που βασίζεται στα όνειρά σου και σε αυτό που διεκδικείς πραγματικά από τη ζωή!».
«Φτιάξε το μέλλον που δε θα ευχαριστεί τους άλλους γύρω σου αλλά εσένα τον ίδιο!».
«Φτιάξε το μέλλον που θα σε κάνει να χαμογελάς κάθε πρωί όταν ξυπνάς!».
«ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!»

 Σοφία Σ.