10 Ιουλίου, 2013

Θα σου πω εγώ για τις Πανελλαδικές...

Αγαπητέ υποψήφιε των προσεχών

πανελλαδικών εξετάσεων,

Γνωρίζω την πίεση που αισθάνεσαι, αφού κι εγώ πριν από ένα χρόνο ήμουν στη θέση σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κόπωση, καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικές τις ήδη πανέμορφες ελληνικές παραλίες. Οι γονείς ίσως περιμένουν από εσένα κάτι εξωπραγματικό ή που, απλώς, δεν ανταποκρίνεται στις δικές σου προσδοκίες, αυξάνοντας το άγχος και τον προβληματισμό σου. Μια ματιά στα ποσοστά ανεργίας των νέων, σε κάνει να αναλογίζεσαι για τη ματαιότητα του διαβάσματός σου. Και το χειρότερο απ’ όλα, είναι ότι ακούς πως η επόμενη χρονιά θα είναι η χειρότερη της ζωής σου και, όσο και αν διαβάσεις, στο τέλος τα θέματα θα είναι τόσο δύσκολα που σχεδόν σίγουρα θα αποτύχεις.

Επίτρεψέ μου όμως κι εμένα να σου πω τη γνώμη μου...

Όλα αυτά τα συναισθήματα οφείλονται σε ένα στέρεο πλέον οικοδόμημα που ονομάζεται <<μύθος των πανελλαδικών εξετάσεων>>. Πολλά φροντιστήρια καλλιεργούν το φόβο γιατί ακριβώς τρέφονται από αυτόν. Τα ίδια τα παιδιά μεγαλοποιούν καταστάσεις για να διογκώσουν την επιτυχία τους ή με σκοπό τη δικαιολόγηση της παταγώδους αποτυχίας τους. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να αγνοούμε κάτι πολύ βασικό για τις πανελλαδικές, ότι είναι απλά εξετάσεις. Γι’ αυτό μπορώ να σε διαβεβαιώσω. Η μόνη διαφορά από τους ενδοσχολικούς διαγωνισμούς, είναι ότι τα θέματα είναι κοινά πανελλαδικά. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο θέμα το οποίο και οι ίδιοι οι καθηγητές δυσκολεύονται να λύσουν, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ακριβώς την ίδια δυσκολία θα συναντήσουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Όσον αφορά στους γονείς σου, είναι οι άνθρωποι που σε αγαπούν περισσότερο από το καθένα αλλά η ζωή είναι δική σου. Άκου προσεκτικά τη γνώμη τους, όμως στο τέλος εσύ αποφασίζεις. Η ανεργία δυστυχώς υπάρχει και αποτελεί ίσως το πιο φλέγον ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας. Όμως, αν σου αρέσει πραγματικά αυτό που κάνεις και είσαι καλός, να ξέρεις ότι δε θα χαθείς. Έλα, μη σκύβεις το κεφάλι, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι οι παραλίες θα είναι εκεί και του χρόνου. Απόβαλε το άγχος και νιώσε αγάπη, κυρίως για τον ίδιο σου τον εαυτό! Αυτό που σου είπαν ότι είναι πανελλαδικές εξετάσεις, είναι απλώς ο μύθος τους. Μην ελπίζεις σε ένα καλύτερο αύριο αλλά άρπαξέ το με το διάβασμα και τη σκληρή σου προσπάθεια. Δες τις πανελλαδικές σαν πρόκληση, σαν έναν αγώνα και, στο τέλος, θα δικαιωθείς. Ακολούθησε τις επιθυμίες και τα όνειρά σου. Πίστεψε στον εαυτό σου και, πού και πού, να θυμάσαι ότι όλα θα είναι καλύτερα αν <<You Smile>>....
                                                                                                                                                                                                                    

Mε αγάπη

Λευτέρης